我與廚房

自問唔算係一個超鍾意周圍去食嘢嘅人,但由細到大我就好鍾意關於廚房嘅一切。可能您唔會想像到,一個後生仔出街最Enjoy會係行街市,行CitySuper,行家品廚房用具店。睇CookBook,睇YouTube Cooking Channel多過睇波。

到依家有自己嘅小窩居,都要用半間屋嚟做廚房。

有咗落腳嘅地方,終於可以好自由去煮嘢食。我開始諗點先可以令自己廚藝再進步得快啲,於是我綜合咗以下幾點:

  1. 就算平日自己食晚餐,都要整靚碟嘢嘅Presentation。
  2. “逼”朋友星期六日上嚟食飯,再為每餐開唔同主題,試唔同菜式。
  3. 去同多啲人交流煮嘢食嘅心德。
  4. 雙魚座做事感覺行先,但面對烹飪,係更需要用科學同理性面對,寫網上食譜就係最逼到自己去優化菜式嘅途徑。
  5. 煮嘢食不能太Free Style,認認真真跟食譜去做,先再慢慢調教番屬於自己嘅味道。

我希望喺我三十五歲嘅時候(寫呢篇嘢果時29),可以成為一個我自己都覺得合格嘅“廚師”!

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s